W czwartek 28.11.2019r. w budynku warsztatów szkolnych Gacówka, miało miejsce uroczyste podsumowanie projektu zagranicznych staży uczniów naszej szkoły pn. „EuroRudka”, w ramach którego 36 uczniów technikum zrealizowało staże zawodowe w Bolonii we Włoszech.
Gośćmi honorowymi byli burmistrzowie i wójtowie okolicznych miast i gmin, z którymi współpracuje szkoła. Pani Dyrektor Halina Leszczyńska powitała zacnych gości w osobach: wójtów i burmistrzów, nauczyciela przedmiotów zawodowych z Kłajpedy pana Kęstutisa Krūminasa, koordynatora projektu panią Justynę Fidrocką oraz nauczycieli i młodzież ZSCKR w Rudce.
Program spotkania obfitował w wiele interesujących wystąpień, które były uzupełniane włoskimi akcentami w postaci: znanych włoskich piosenek w wykonaniu uczniów naszej szkoły, dekoracjami, a przede wszystkim pysznymi włoskimi daniami, które przygotowane zostały przez uczniów uczestniczących w projekcie. Przygotowane one były na podstawie oryginalnych przepisów poznanych i sprawdzonych w trakcie stażu we Włoszech.
Koordynator podsumował najważniejsze osiągnięcia projektu i rezultaty oraz zaprosił do udziału w kolejnym projekcie mobilności zagranicznej, realizowanym w Wilnie na Litwie. Uczniowie, którzy uczestniczyli w projekcie, przygotowali wystąpienia, w trakcie których podzielili się swoimi doświadczeniami zawodowymi, formami spędzania czasu wolnego oraz umiejętnościami praktycznymi, które zademonstrowali przygotowując samodzielnie oryginalne włoskie dania, które cieszyły podniebienia wszystkich uczestników spotkania: spaghetti carbonara, bruschetta, zupa minestrone, tortellini z sosem śmietanowym, lazania, sałatka toskańska, tiramisu.
W trakcie spotkania nastąpiło uroczyste wręczenie uczestnikom certyfikatów Europass, w dwóch wersjach językowych. Pani Dyrektor Halina Leszczyńska przekazała symboliczne podziękowania za współpracę licznie przybyłym na spotkanie przedstawicielom lokalnych samorządów- Burmistrzom i Wójtom.
Umiejętności uczniów zdobyte na stażach zawodowych we Włoszech zostały potwierdzone w praktyce. Przygotowane dania były naprawdę „włoskie”, a wszystko było pyszne. Nie zabrakło również włoskich klimatów w wesołych nastrojach uczestników, rozbrzmiewającej muzyki, śmiechu i gwaru rozmów.
Udział w projekcie był cennym doświadczeniem dla całej szkolnej społeczności.