Uczeń w trakcie nauki zdobywa kwalifikacje:
- 9Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich - HGT.09
- 9Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego - HGT.10
Nauka zawodu odbywa się w ramach:
- 9Zajęć teoretycznych odbywanych w nowoczesnych pracowniach przedmiotów turystycznych, rolniczych, ekonomicznych i żywieniowych,
- 9Zajęć praktycznych prowadzonych w pracowni obsługi turystycznej, szkolnej pracowni żywienia, „Zielonej pracowni"(18 ha pól uprawnych, chlewnia, obora),
- 9Praktyk zawodowych, które organizowane są w hotelach i pensjonatach, gospodarstwach agroturystycznych, biurach turystycznych.
Absolwent technikum turystyki na obszarach wiejskich jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- 9Planowania i organizowania pobytu turystom, m.in. na obszarach wiejskich,
- 9Prowadzenia własnej działalności gospodarczej, prowadzenia pensjonatu, gospodarstwa agroturystycznego lub rolnego,
- 9Dokonywania analizy i planowania strategii rozwoju własnej działalności,
- 9Sporządzania podstawowych dokumentów niezbędnych do prowadzenia własnej firmy
- 9Organizowania pracy biura obsługi ruchu turystycznego,
- 9Określania walorów przyrodniczych i kulturowo-społecznych regionu w celu ich wykorzystania w turystyce wiejskiej,
Perspektywa:
Zdobycie zawodu pozwala absolwentowi na:
- 9Organizowanie i prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich,
- 9Planowanie i organizowanie działalności agroturystycznej,
- 9Pracę w zakładach gastronomicznych i turystycznych,
- 9Obsługę klienta w gospodarstwie agroturystycznym,
- 9Założenie własnej działalności gospodarczej, gospodarstwa agroturystycznego lub rolnego,
- 9Założenie własnej działalności gospodarczej, gospodarstwa agroturystycznego lub rolnego,
- 9Kontynuowanie nauki na kierunkach turystyka i rekreacja, rolniczych, przyrodniczych lub innych.