Małymi kroczkami zbliża się wiosna, a wraz z nią druga tura staży zawodowych na Litwie, do których aplikować mogą zarówno uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, jak tez technik rolnik. Podczas zajęć w Gacówce uczniowie, przywołali smaki Litwy przygotowując pachnące, rumiane kibiny. Dla niewtajemniczonych wyjaśniamy – Kibiny to pieczone pierogi z farszem (najczęściej mięsnym). Jest to tradycyjna potrawa karaimska, która spopularyzowała się na całej Litwie. Aby doświadczyć smaków innych dań kuchni litewskiej, a nawet nauczyć się je przygotowywać, wystarczy skorzystać z możliwości uczestnictwa w stażach zawodowych.
![](https://www.zsrudka.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/gac-kibiny-1.jpg)
![Kibiny w gacówce](https://www.zsrudka.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/gac-kibiny-12.jpg)
![](https://www.zsrudka.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/gac-kibiny-10.jpg)
![](https://www.zsrudka.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/gac-kibiny-11.jpg)
![](https://www.zsrudka.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/gac-kibiny-7.jpg)
![](https://www.zsrudka.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/gac-kibiny-6.jpg)
![](https://www.zsrudka.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/gac-kibiny-8.jpg)
![](https://www.zsrudka.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/gac-kibiny-9.jpg)
![](https://www.zsrudka.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/gac-kibiny-2.jpg)
![](https://www.zsrudka.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/gac-kibiny-5.jpg)
![](https://www.zsrudka.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/gac-kibiny-4.jpg)
![](https://www.zsrudka.edu.pl/wp-content/uploads/2022/02/gac-kibiny-3.jpg)