Uczniowie ZSCKR w Rudce na podium Ogólnopolskiego Konkursu dla uczniów szkół o profilu spożywczym „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych”

kwi 10, 2022 | Aktualności 2021/2022

Dnia 7-8 kwietnia 2022 roku w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży odbył się finał II Ogólnopolskiego konkursu dla uczniów szkół o profilu spożywczym „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych”.

Głównym celem konkursu było budowanie świadomości oraz edukacja w zakresie spożycia zbóż w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem prastarych zbóż: samopszy, płaskurki, orkiszu, pszenicy „okrągłoziarnowej” , jak również pszenicy i żyta oraz rozbudzanie pomysłowości i kreatywności uczniów szkół o profilu spożywczym.

Organizatorem konkursu było Ogólnopolskie Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych – Polska Ekologia oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. 

Zmagania młodych kucharzy i piekarzy z całej Polski, oceniało jury pod przewodnictwem Czesława Meusa – przewodniczącego Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia, mistrza cukiernictwa i piekarstwa, promującego wypiek chleba metodami tradycyjnymi w oparciu o najstarsze zboża oraz Jadwigi Zabielskiej – dyrektora KOWRU oddział Białystok i Arlety Żynel – ambitnej i kreatywnej Szefowej Kuchni z Podlasia, autorki księgi kulinarnej Podlasia oraz niekwestionowanego autorytetu świata HoReca.

W kategorii piekarz uczennice klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych Partycja Markowska i Małgorzata Moczydłowska zajęły II miejsce. W kategorii kucharz także mamy sukces. Oliwia Zapisek oraz Aleksandra Moczulska uplasowały się na III miejscu.  

Tak wielki sukces jest potwierdzeniem umiejętności nabytych w naszej szkole oraz ciężkiej pracy uczniów i nauczycieli. Wygrana potwierdza, że nasi uczniowie stanowią krajową czołówkę wśród kucharzy oraz piekarzy.

Skip to content