Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia

gru 6, 2022 | Aktualności 2021/2022

Kolejna edycja „Tygodnia Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia” za nami!  Na pewno nie ostatnia, ponieważ formuła promocji naturalnych wypieków w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce sprawdza się jak chleb powszedni. Każdy dzień obfitował w nowe atrakcje, przedstawiał piekarnictwo z innej j strony i wprowadzał uczniów w jego tajemnice. 

Tydzień rozpoczęliśmy od rzutu okiem na gazetkę szkolną i specjalne wydanie prezentacji na szkolnym monitorze. Garść ciekawostek, nieznanych faktów, gorących jak piec chlebowy newsów o wypiekach każdego asortymentu. Do tego wypowiedzi osób, które z niejednego pieca chleb jadły, dały mocne wprowadzenie do kolejnych  działań.

 We wtorek przeszliśmy od słów do czynów. „Gacówkę” przejęły mistrzynie chleba na zakwasie – Patrycja Markowska i Oliwia Zapisek uczennice naszej szkoły, które w dwóch ostatnich edycjach najlepszego konkursu piekarniczego w Polsce – „Master Baker”, zajęły odpowiednio drugie i trzecie miejsce, zdradziły tajemnice swoich najlepszych chlebów. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich,, Róża” z Rudki dorzuciły kilka swoich sposobów na chrupiącą i rumianą skórkę i tym samym pokaz wyszedł jak złoto. Rozstrzygnięto też hasło promujące spożywanie chleba na zakwasie oraz nawiązujące do zdrowego stylu życia. Laureatami zostali: I miejsce- Patrycja Markowska, II miejsce- Weronika Złotkowska, III miejsce- Małgorzata Złotkowska. Gratulujemy!

 W środę,  klasa III technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielem Piotrem Grycukiem udała się do Białegostoku. Plan wyjazdu: wizyta w dwóch piekarniach o różnej skali produkcji. Na początek mała rzemieślnicza piekarnia „Więcej niż chleb” i spotkanie z jej właścicielką oraz Marleną Strzemińską, a następnie wizyta w największej w regionie piekarni PSS Społem na Pogodnej. 

W czwartek do rywalizacji stanęli reprezentacji wszystkich roczników, w kulinarnym konkursie „Kawałek chleba nie spada z nieba – pracą na niego zarobić trzeba”.  W efekcie mieliśmy ciasto z czerstwej chałki, kotlety i zupę chlebową, pudding i jabłka pod kruszonką. Wybór najlepszego dania nie był łatwy. Komisja w składzie: dyrektor Joanna Nietupska, wicedyrektor Helena   Warmijak, kierownik szkolenia praktycznego Sławomir Radulski i Anna Łabędzka miała trudny do „zgryzienia” wybór. Finalnie mistrzem w wykorzystaniu chlebowych sucharów zostali: I miejsce – klasa I TŻ/ TR, II miejsce- klasa IV TR/ TŻ (4), III miejsce -klasa IV TR/ TŻ (5). 

Piątek upłynął pod znakiem podsumowań „Tygodnia chleba” oraz wręczenia nagród.

 Tydzień zakończyliśmy spotkaniem przy chlebie oraz,, Podlaską opowieścią o chlebie” przygotowaną przez młodzież pod kierunkiem Agnieszki Łempickiej i Krystyny Stępkowskiej, oprawa muzyczna inscenizacji- Mirosława Chojnowska i Tomasz Paduch.

Skip to content