Chleb znajduje szczególne miejsce w kulturze chrześcijańskiej.
Uważany jest za Dar Boży i traktowany ze szczególną czcią. Stanowi jeden z symboli używanych podczas uroczystości kościelnych. Jest źródłem cennych składników odżywczych i minerałów. Dlatego po raz kolejny, w dniach 22 – 26 listopada, obchodziliśmy Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia. Ze względu na panującą pandemię był skromniejszy niż w latach ubiegłych. Rozpoczęliśmy go od przygotowania gazetki szkolnej przedstawiającej motyw chleba w poezji i legendach. Na korytarzu szkolnym można było obejrzeć prezentację o znaczeniu chleba na zakwasie dla zdrowia oraz przypomnieć film „Jak to z tym chlebem było” z udziałem uczniów naszej szkoły. Cała społeczność szkolna miała możliwość poznania zalet chleba na zakwasie oraz mogła przeczytać legendy związane z wypiekiem chleba. We wtorek wypiekaliśmy chleb na zakwasie z ziarnami i otrębami. Był on podawany z różnorodnymi dżemami, przyniesionymi przez naszych uczniów ,wszystkim uczniom i nauczycielom w środę. Tego dnia kolejna klasa przygotowywała smalczyk oraz piekła chleb żytni ze słonecznikiem. Były one spożywane w czwartek podczas przerwy śniadaniowej. W czwartek wypiekaliśmy chleb cebulowy i wieloziarnisty. Przy chlebie z różnorodnymi dodatkami oraz zupie chlebowej, w bardzo przyjemnej atmosferze, spotkaliśmy się z rodzicami w piątek po zebraniach z wychowawcami w klasach.