Tradycyjnie i z pasją działamy w „Gacówce”

lut 2, 2022 | Aktualności 2021/2022

Uczniowie   naszej szkoły  z chęcią  uczestniczą w  zajęciach pozalekcyjnych
z zakresu  przetwórstwa żywności metodami tradycyjnymi pod nazwą ,,Manufaktura jadła tradycyjnego” oraz „Akademia smaków”. Miejscem stworzonym do tych działań, mającym odpowiednie warunki i klimat, jest oczywiście „Gacówka”. Głównym celem i zadaniem zajęć w I semestrze było zapoznanie młodzieży z technologią produkcji żywności metodami tradycyjnymi z surowców pozyskanych z własnych gospodarstw rolnych, sporządzanie potraw regionalnych, kultywowanie tradycji kuchni podlaskiej oraz promocja produktów tradycyjnych przygotowywanych z surowców najwyższej jakości. W zajęciach  brało udział średnio dziesięciu uczniów z różnych kierunków kształcenia. Na pierwszych spotkaniach uczniowie zapoznali się z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji oraz zasadami bezpieczeństwa podczas pandemii Covid 19. Poznali także sprzęt i urządzenia niezbędne do pracy w przetwórstwie spożywczym i sporządzaniu potraw regionalnych. Pamiętaliśmy również o systemach bezpieczeństwa żywności, głównie HACCP  oraz dobrych praktykach przy produkcji przetworów i potraw, obejmujących wymagania jakościowe względem surowca niezbędnego do produkcji,  mają one bowiem wpływ na jakość wyrobu gotowego. Podczas zajęć z  przetwórstwa nie mogło zabraknąć kiszenia kapusty jako naturalnej (biologicznej) metody utrwalania. Uczniowie sporządzali również przetwory pasteryzowane (sosy na bazie pomidorów, przetwory mięsne). Młodzież miała okazję przygotowywać kiełbasy z zastosowaniem metody peklowania na sucho i wędzenia tradycyjnego. W trakcie zajęć sporządzaliśmy także potrawy tradycyjne pochodzące z kuchni podlaskiej min. kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną, podlaskie zguby, potrawy wigilijne oraz kurczaka po staropolsku nadziewanego kaszą i grzybami. Wyrabialiśmy także chleb na zakwasie  z różnymi dodatkami i korzystając z wyposażenia Gacówki mogliśmy upiec go w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Udział w zajęciach ,,Manufaktury  jadła tradycyjnego” i  „Akademia smaków” pozwala młodzieży dostrzec jakie pyszności można przygotować  z surowców pozyskanych z  własnych gospodarstw rolnych.

Skip to content