Na to pytanie musieli odpowiedzieć sobie uczniowie klas ósmych, którzy zdecydowali się wziąć udział w Regionalnym konkursie gastronomiczno –rolniczym organizowanym przez ZSCKR im. K. Kluka w Rudce. W dniu 22 marca 2022r. uczniowie z 16 szkół podstawowych rozpoczęli zmagania konkursowe. Była ogromna mobilizacja do działania, dużo wrażeń i emocji, była zdrowa rywalizacja, a nawet wzajemna pomoc podczas praktycznych zadań w konkursie gastronomicznym. Może to rozpoczynająca się właśnie wiosna, a może potrzeba integracji z rówieśnikami sprawiły, że dobry humor nie opuszczał wszystkich uczestników. Ocena zadań wykonanych w konkursie „Moja rola” była miłym zaskoczeniem, ponieważ większość uczestników wykazała się sporą wiedzą z zakresu produkcji roślinnej czy też techniki w rolnictwie. Umiejętności i inwencja twórcza wszystkich zespołów rywalizujących w konkursie „Śniadanie daje moc” przerosły nasze oczekiwania, dlatego też wyłonienie zwycięzców było nie lada wyzwaniem.
Do zmagań konkursowych przystąpiło 20 zespołów w konkursie gastronomicznym i 18 zespołów w konkursie rolniczym. Dziękujemy wszystkim Dyrektorom zaprzyjaźnionych szkół podstawowych, wszystkim nauczycielom i uczniom, którzy pozytywnie odpowiedzieli na nasze zaproszenie.
Gratulujemy wszystkim zespołom, a w szczególności laureatom trzech pierwszych miejsc w każdym z konkursów.