Smacznie i kolorowo – czyli co słychać w pracowni żywienia?

lut 1, 2022 | Aktualności 2021/2022

Zajęcia praktyczne w technikum żywienia odbywają się w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych. Młodzież uczy się sporządzania potraw różnymi technikami zgodnie z programem nauczania, jak również wykraczających poza niego. Wykorzystując sprzęt, znajdujący się w pracowniach, uczniowie pod czujnym okiem nauczycieli wykonują przekąski, dania zasadnicze, desery, ciasta oraz potrawy dietetyczne.

Jednak przygotowanie potraw to tylko wstęp do ich konsumpcji. Starannie i estetycznie podane potrawy cieszą oko, wzmagają apetyt i są powodem do dumy z wykonanej pracy. Młodzież na zajęciach z obsługi konsumenta wykonuje wszystkie czynności związane z przygotowaniem sali konsumenckiej na przyjęcie gości: wykorzystuje dostępną bieliznę stołową, formuje serwetki dla konsumentów, stosuje zasady zestawienia potraw i napojów w posiłki. Udekorowane stoły i miejsca przeznaczone dla gości oraz zastosowane różne metody i techniki podawania potraw i napojów, w tym obsługa bufetowa, nadają zajęciom wyjątkowego charakteru. Podczas tych zajęć uczniowie wykorzystują w praktyce wiedzę zdobytą na wszystkich przedmiotach gastronomicznych.

Skip to content