Mamy to Uczennica ZS CKR w Rudce zajęła II miejsce w finale Ogólnopolskiego Konkursu ,, Master BAKER”

paź 5, 2021 | Aktualności 2021/2022, Sukcesy uczniów

4-6 października 2021r. w Poznaniu odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy ,, Master BAKER ” zorganizowanego pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy III TŻ i UG- Patrycja Markowska pod opieką pani Mirosławy Barwińskiej. Konkurs przeprowadzony był w dwóch etapach. Eliminacje polegały na przygotowaniu we własnym zakresie, we własnej piekarni lub mieszkaniu lub szkole pieczywa (odpowiednio dla każdej z grup), stworzenie odpowiedniego opisu oraz fotografii. Taką pracę konkursową należało przesłać przez formularz konkursowy. Z wszystkich nadesłanych prac Jury Konkursowe wyłoniło 12 Uczestników, po 3 w każdej grupie, którzy spotkali się w Finale. Prace konkursowe w Etapie I Konkursu zostały ocenione przez Jury na podstawie opisów i zdjęć wg następujących kryteriów: zgodności zadania z zaleceniami dla danej grupy, zgodności zadania z celami Konkursu, wyglądu zewnętrznego pieczywa oraz miękiszu, sposobu i formy opracowania informacji, zgodności zdjęcia z wymaganiami, wykorzystania surowców certyfikowanych eko, opcjonalnie wykorzystania receptury tradycyjnej regionalnej, z krótkim rysem historycznym, wykorzystania receptury chronionej regionalnie.

Finałowa rywalizacja między uczestnikami wyłonionymi w Etapie I została przeprowadzona na żywo w trakcie trwania Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu w dniach 4-6 października 2021 r. Rywalizacja była bardzo trudna. Zadaniem uczestników, którzy walczyli w finale było przygotowanie chlebów z mąki żytniej oraz żytnio-pszennej oraz wypiek bułeczek o różnych kształtach. Na prezentację przed jurorami swoich wypieków każdy zespół miał 10 min. Członkami jury byli znani w całej Polsce eksperci w dziedzinie piekarnictwa i cukiernictwa: Czesław Meus, Dr Józef Sadkiewicz, Katarzyna Mojzykiewicz, Piotr Kucharski, Jacek Federowicz oraz Piotr Płomski. Komisja oceniała młodzież (w 5-stopniowej skali) biorąc pod uwagę smak, wygląd prezentowanych wypieków, ich związek z regionem oraz zastosowanie surowców ekologicznych. Daliśmy radę…. Zdobyliśmy gusta i podniebienia jurorów: II miejsce w Polsce 1000 złotych oraz wartościowe nagrody rzeczowe!!! Co prawda ominęła nas główna nagroda, ale w kolejnej edycji wszystko jeszcze przed nami. Wszystkie nagrody, które zdobyliśmy bardzo nas cieszyły, a największą z nich był sam udział w konkursie.

Skip to content