W dniu 20 maja uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w konferencji poświęconej mleku . Organizatorem spotkania była Polska Izba Mleka. Miejscem konferencji był hotelEsperanto w Białymstoku. Konferencję poprowadzili: dr. n. med. Irena Białokoz-Kalinowska oraz dietetyk i szef kuchni Artur Wesoły. Pani doktor omówiła rolę produktów mlecznych w prawidłowym odżywianiu oraz skonfrontowała mity z Internetu z faktami ze świata nauki. W drugiej części konferencji pan Artur Wesoły przedstawił przepisy na smaczne dania z wykorzystaniem nabiału : omlet sernikowy, chłodnik z ogórka, gnudi z sera zwarowego. Warsztat spotkał się z dużym zainteresowaniem młodzieży. Dania przygotowane przez kucharza okazały się smaczne i atrakcyjne co potwierdzili uczniowie w degustacji. Wzbogaceni w wiedzę i nowe pomysły kulinarne wróciliśmy do szkoły w Rudce.






