Etap szkolny  konkursu „Gotuj z klasą”.

mar 4, 2022 | Aktualności 2021/2022

„Gotuj z klasą” to konkurs organizowany przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Po raz pierwszy odbył się w 2018 roku. Od pierwszej edycji uczniowie ZSCKR w Rudce chętnie uczestniczą w tym konkursie… a jest o co walczyć! Główną nagrodą jest staż zawodowy w restauracji pana Karola Okrasy, znanego kucharza oraz ambasadora kuchni regionalnej Podlasia. „Królową”  tej edycji jest babka ziemniaczana, ale to nie tylko, konkursowym zadaniem jest również  przygotowanie przystawki i deseru.

Na szkolnych eliminacjach, które odbyły się w czwartek, 24 lutego 2022 roku, komisja miała trudne zadanie.  Pyszne potrawy oceniali: pan Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego, pani Joanna Kalinowska, przedstawiciel KOWR w Białymstoku,  pan Marcin Gawrysiak, Wójt Gminy Rudka oraz  pani Elżbieta Owerczuk, Dyrektor ZSCKR w Rudce. 

Wyłonienie zwycięskiego zespołu było nie lada zadaniem, ponieważ wszystko smakowało wyśmienicie, a szkołę może reprezentować tylko jedna drużyna.

W finale III Edycji Konkursu „Gotuj z klasą” ZSCKR w Rudce reprezentować  będą  Dominika Krasowska i Oliwia Zapisek z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Trzymajcie za nas kciuki 24 marca na finale konkursu. 

Skip to content