„Gotuj z klasą” to konkurs organizowany przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Po raz pierwszy odbył się w 2018 roku. Od pierwszej edycji uczniowie ZSCKR w Rudce chętnie uczestniczą w tym konkursie… a jest o co walczyć! Główną nagrodą jest staż zawodowy w restauracji pana Karola Okrasy, znanego kucharza oraz ambasadora kuchni regionalnej Podlasia. „Królową” tej edycji jest babka ziemniaczana, ale to nie tylko, konkursowym zadaniem jest również przygotowanie przystawki i deseru.
Na szkolnych eliminacjach, które odbyły się w czwartek, 24 lutego 2022 roku, komisja miała trudne zadanie. Pyszne potrawy oceniali: pan Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego, pani Joanna Kalinowska, przedstawiciel KOWR w Białymstoku, pan Marcin Gawrysiak, Wójt Gminy Rudka oraz pani Elżbieta Owerczuk, Dyrektor ZSCKR w Rudce.
Wyłonienie zwycięskiego zespołu było nie lada zadaniem, ponieważ wszystko smakowało wyśmienicie, a szkołę może reprezentować tylko jedna drużyna.
W finale III Edycji Konkursu „Gotuj z klasą” ZSCKR w Rudce reprezentować będą Dominika Krasowska i Oliwia Zapisek z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Trzymajcie za nas kciuki 24 marca na finale konkursu.























