W czwartej edycji konkursu,, Gotuj z klasą” dania opierały się o produkty z Listy Produktów Tradycyjnych oraz bazę produktów lokalnych, prowadzoną przez Samorząd Województwa Podlaskiego lub oznaczone informacją „Produkt Polski”. Ocenie podlegał smak, prezentacja i związek danej potrawy z regionem.
Uczniowie, biorący udział w eliminacjach, musieli w oparciu o produkty lokalne przygotować zupę i główne danie mięsne. Kulinarne zmagania oceniała komisja w składzie: wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz, dyrektor KOWR Jadwiga Zabielska, Wójt Gminy Rudka Marcin Gawrysiak, przewodnicząca KGW,, Róża” w Rudce Halina Twarowska oraz dyrektor ZSCKR w Rudce Joanna Nietupska.
Podczas eliminacji szkolnych rozegranych we wtorek (21.02) finalistkami konkursu „Gotuj z klasą” zostały uczennice klasy czwartej Patrycja Markowska i Oliwia Zapisek. To one 24 marca 2023 r. będą reprezentowały szkołę w finale. Nagrodą główną będzie miesięczny staż w warszawskiej restauracji Karola Okrasy.