Warsztaty prowadzone przez szefów kuchni Restauracji Contrapunto Les Arts z Hiszpanii

mar 28, 2025 | Akredytacja 2024 – HISZPANIA, Aktualności 2024/2025

W dniach 24-27 marca 2025r. szkolne pracownie gastronomiczne wypełnił zapach tradycyjnych dań kuchni hiszpańskiej, a w szczególności tych z regionu Walencja. Szefowie kuchni w Restauracji Contrapunto Les Arts z Walencji: Pablo Martinez Rodenas i Alvaro Laurrauri Baena przyjechali do naszej szkoły w ramach Programu Erasmus+, aby przez cztery dni prowadzić warsztaty kuchni hiszpańskiej z uczniami naszego Technikum żywienia. Pozytywnym akcentem kształtującym aktywność obywatelską naszej społeczności szkolnej było zaproszenie uczniów pobliskiej szkoły podstawowej, którzy pod okiem specjalistów z Hiszpanii mogli rozwijać swoje pasje i talent kulinarny, a jednocześnie upewnić się co do wyboru dalszej ścieżki kształcenia. W tym roku szefowie kuchni z Hiszpanii wraz z uczniami i nauczycielami szkoły przygotowali m.in. następujące dania: brandada de bacalao, titaina, paella valenciana, buñuelos de calabaza valencianos y chocolate. Wizyta ekspertów z Hiszpanii jest niezwykłym wydarzeniem w naszej szkole, wpływającym na umiędzynarodowienie naszej placówki oraz pozwalającym rozwijać pasje i umiejętności gastronomiczne, zarówno uczniów jak i nauczycieli.

Przejdź do treści