Młodzi kucharze wywalczyli zwycięstwo w,, Bitwie na drobiowe smaki”

gru 3, 2023 | Aktualności 2023/2024

„Bitwa na drobiowe smaki” to ogólnopolski konkurs kulinarny adresowany do uczniów klas ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym.
Udział Uczniów naszej szkoły w konkursie rozpoczął się od pozytywnego rozpatrzenia zgłoszenia, które zawierało recepturę na danie główne i zupę. Dzięki temu wzięliśmy udział w jednej z 12 regionalnych eliminacji, w których mierzą się 2-osobowe drużyny z każdego regionu (w naszym przypadku szkół z województwa podlaskiego i warmińsko-mazurskiego). Drużyna ZSCKR w Rudce w składzie Oliwia Zapisek i Jakub Łapiński na przygotowanie dania, którego głównym bohaterem był kurczak, miała tylko 2 godziny i do pokonania 11 innych drużyn z Polski północno-wschodniej.
Esencjonalny bulion z elementów drobiowych wieńczył podlaski kartacz w nowoczesnym wydaniu, czyli z mięsem z confitowanej nogi z morelami. Danie główne to kurczak supreme, ziemniaki w glince kaolin oraz mus z pigwowca. Propozycja naszych Uczniów dała nam miejsce w drugim etapie eliminacji regionalnych. Tam zasady były trudniejsze, ponieważ ta część konkursu odbywała się na zasadach black box. Uczestnicy nie wiedzieli, co będzie do przygotowania oraz z jakich produktów poza kurczakiem będą przygotowywać danie. W „pudełku” kalarepa, grzyby shitake, gruszka, parmezan, groch i oczywiście elementy z kurczaka. Do dobrania kilkanaście podstawowych produktów jak mąka, oleje, warzywa. Na opracowanie pomysłu i receptury 15 minut. Na przygotowanie pełnego dania znów 2 godziny. Wydali jako jedni z pierwszych i wyszli z pracowni wyraźnie zadowoleni. Propozycja konkursowa to pierś z kurczaka wydana klasycznie z patelni na maśle na sosie drobiowym, marynowana dynia z gruszką oraz pierogi z grochem gruszką i kalarepą. Efekt – DRUGIE MIEJSCE w regionalnym etapie!

Skip to content