11 kwietnia w ZSCKR w Rudce odbyły się konkursy, w których udział wzięli uczniowie klas ósmych ze szkół podstawowych. W konkurencjach rolniczych wzięło udział 9 zespołów dwuosobowych, zaś w zmaganiach kulinarnych 11 drużyn dwuosobowych.
Celem konkursów było rozwijanie zainteresowań tematyką gastronomi oraz rolniczą. Uczniowie mieli okazje zdobyć rolniczą wiedzę branżową, rozwinąć twórcze myślenia i pomysłowość. Dodatkowo przedsięwzięcie miało za zadanie kształtowanie wśród uczniów postawy uczciwej rywalizacji, rozbudzenie ich kreatywności, oraz kultywowanie tradycji i regionalnych zwyczajów.
Uczniowie klas ósmych w bloku rolniczym musieli wykazać się szeroką wiedzą na temat hodowli i pielęgnacji koni, rozpoznawania roślin i nasion roślin uprawnych, ras zwierząt oraz budowy ciągnika rolniczego. W części gastronomicznej konkurencją było nakrycie stołu oraz wykonanie wiosennej sałatki.
W tegorocznej edycji konkursów laureatami zostali uczniowie ze szkół:
„Moja rola”
I miejsce – Szkoła Podstawowa w Nowych Piekutach
II miejsce – Szkoła Podstawowa w Grodzisku
III miejsce – Szkoła Podstawowa w Dziadkowicach
„Śniadanie daje moc”
I miejsce – Szkoła Podstawowa w Boćkach
II miejsce – Szkoła Podstawowa w Grodzisku
III miejsce – Szkoła Podstawowa w Dziadkowicach































































