Niedzielę 8 października mieliśmy przyjemność spędzić na targach ogrodniczych organizowanych przez PODR w Szepietowie.
Wydarzeniem towarzyszącym tegorocznym Targom był konkurs „Kulinarny Klimat Wsi”. Celem konkursu było ukazanie możliwości wykorzystania w kuchni produktów lokalnych, przy uwzględnieniu w przepisach kulinarnych dostępnych sezonowych surowców i produktów. Każdy Zespół Kulinarny w ramach konkursu miał za zadanie przygotować dwie potrawy składające się z zupy i drugiego dania. Młodzież Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych przygotowała gulasz z dzika na placku z dyni i ziemniaków oraz zupę kukurydzianą. Miłośnicy podlaskich specjałów ze smakiem skosztowali naszych potraw przygotowanych w ramach „Śniadania w Szepietowie”. Młodzież serwowała m.in. pyszną kiełbasę z konfiturą z czerwonej cebuli, babę ziemniaczaną, naleśniki z różnym farszem oraz kolorowe i smaczne przekąski zimne.
Dziękujemy PODR Szepietowo za miłą atmosferę oraz owocną współpracę.