Chleb… To zdecydowanie coś więcej, niż mąka, woda, sól i zakwas. Jest tradycją, oznacza życie oraz szacunek. Chleb był i jest jednym z najważniejszych składników pożywienia na całym świecie. Symbolizuje pokarm dla duszy.
“Chleb i woda – nie ma głoda” zwykły mawiać nasze babcie i mamy. W tych słowach jest bowiem głębszy przekaz. Chleb od zawsze stanowił podstawę bytu, ale także rozumiano go jako znak miłości, troski i przyjaźni. To właśnie chlebem dzielimy się witając gości, chleba nigdy nie wyrzucamy, chleb rozdajemy biednym, chleb zawsze pojawia się na suto zastawionych stołach, na chleb zarabiamy…
Po raz kolejny w dniach 18 –22 listopada, obchodziliśmy Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia. Rozpoczęliśmy go od przygotowania gazetki szkolnej przedstawiającej tradycje wypieku chleba na zakwasie.
W poniedziałek uczniowie klasy I TŻiUG odwiedzili tradycyjny młyn oraz piekarnie w Ciechanowcu. Podczas wyjazdu mieli okazję obserwować jak powstaje mąka a z niej pyszny pachnący chlebek. We wtorek gościliśmy uczniów szkoły odstawowej w Ciechanowcu, którzy w ramach warsztatów sporządzali pyszne faszerowanie chlebki z patelni. W kolejnym dniu rozstrzygnięty został konkurs na spot promujący spożywanie chleba na zakwasie. W czwartek w pracowniach żywienia odbył się pokaz wypieku chleba na zakwasie prowadzony przez uczniów klas II i III TŻiUG. W piątek przy chlebie z różnorodnymi dodatkami oraz zupie chlebowej, w bardzo przyjemnej atmosferze, spotkaliśmy się z rodzicami po zebraniach z wychowawcami w klasach.