Eliminacje szkolne do kolejnej edycji konkursu,, Gotuj z klasą” już za nami.

lut 26, 2025 | Aktualności 2023/2024

Amelia Seta i Monika Dołęgowska to kolejne finalistki konkursu „Gotuj z klasą”. Potrawy przygotowane przez ten duet zdobyły największe uznanie konkursowego jury.

 Zmagania kulinarne w naszej szkole odbyły się we wtorek, 25.02. Organizatorem konkursu „Gotuj z klasą” jest Samorząd Województwa Podlaskiego, a nad jego przebiegiem czuwa Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP.

 W tym roku temat przewodni konkursu to „Podlaskie inspiracje – Ziemniak, król polskiego stołu”. Do przygotowania potraw obowiązkowo muszą zostać wykorzystane ziemniaki, miód i kiszonki.

 Amelia i Monika są uczennicami II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZSCKR im. Krzysztofa Kluka w Rudce. W konkursie udział wzięły po raz pierwszy. Przyznały, że była to „fajna przygoda”.

– Jestem bardzo zadowolona, ale trochę zszokowana, że tak nam dobrze poszło. To było wspaniałe doświadczenie – cieszyła się Amelia.

Monika przyznała natomiast, że dla niej konkurs był swego rodzaju sprawdzianem.

– Chciałam zobaczyć swoje możliwości, doświadczyć tego, jak to jest pracować pod presją czasu. Czy w stresie czegoś nie zepsuję. I wszystko poszło dobrze – mówiła..

Pod wrażeniem umiejętności kulinarnych wszystkich uczestników konkursu był wójt gminy Marcin Gawrysiak, który zasiadał w jury.

– Poziom, jak co roku, był bardzo wysoki, a zaserwowanych potraw nie powstydziłyby się najlepsze restauracje – mówił. – Najbardziej zaskoczyło mnie to, że potrawy, za którymi na co dzień nie przepadam, np. ryba, bardzo mi tutaj smakowały, co więcej przywołały wspomnienia smakowe z dzieciństwa. Naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem i gratuluję tym młodym pasjonatom, a także ich nauczycielom – powiedział wójt.

Dumna z naszych uczniów jest również dyrektor Joanna Nietupska.

– Doceniamy wasze ogromne umiejętności, jak umiecie doprawiać  potrawy, bo one były bardzo dobrze doprawione, nie były mdłe, nie były jałowe. Wszyscy uczestnicy, nie tylko zwycięzcy, byli bardzo zaangażowani: w przygotowanie potraw, w estetykę ich podania. Jesteśmy z was bardzo, bardzo dumni – gratulowała młodym kucharzom dyrektor szkoły.

Przejdź do treści